Kromě klasických LED svítidel stále častěji používáme i LED pásky. Prodávají se v různých délkách od 3 až do 20 metrů. Jedno balení vám ale nemusí vždy stačit. Jak tedy dva nebo více pásků spojit dohromady? Máte v zásadě dvě možnosti – ⁠buď můžete využít pásky opatřené konektory nebo je k sobě připájet. Není to nic náročného a s největší pravděpodobností to zvládnete i sami bez pomoci odborníka.

Stříhání LED pásků

Nejdříve bude potřeba pásky na vyznačených místech rozstřihnout. Zpravidla tam najdete symbol nůžek nebo přerušovanou čáru. Bývá to po 3 diodách a jejich násobcích nebo 5 cm. Pozor, některé pásky můžou mít různou dělitelnost, nikdy nestříhame mimo vyznačené místo na LED pásku. Odstřižení zvládnete klasickými nůžkami.

Přestřižením nevyznačeného místa na LED pásku zničíte jeden segment pásku. Segment je po odstřižení poškozený a nepoužitelný.

Propojení pomocí konektorů 

Ideální je, když mají LED pásky příslušenství v podobě konektorů. Bývají odnímatelné, vyrábějí se z plastu a zvládne s nimi pracovat opravdu každý. Jak na to? Jeden pásek vložíme do levé části konektoru, druhý do pravé. Potom zatlačíme na zámky konektoru, abychom zabránili případnému vysunutí pásků. A to je vše, máme hotovo.

Pájení

Tento způsob si oblíbili všichni domácí kutilové, protože je nejlevnější a nejspolehlivější. Vyžaduje ale určitou míru technických znalostí a zkušeností.

Podrobný návod pájení jednobarevného LED pásku naleznete zde.

Jednoduchý postup pájení LED pásku

Základní postup vám ale zopakujeme. Nejdříve tedy bude nutné odstranit ochranný silikonový povlak, potom pocínovat jednotlivé kontakty a napojit na ně příslušné kabely. U jednobarevných pásků vám bude stačit, pokud se budete řídit polaritou + a -. Vícebarevné LED pásky, které mění barvy (RGB), musíte spojit ve správném pořadí. S tím vám pomůžou barevně označené kabely. Nakonec kontakty opět zakryjte ochrannou vrstvou, nejlépe ze smršťovací bužírky. Pak už jen vyzkoušejte, jestli vše svítí. A je hotovo.




* Pole označená hvězdičkou jsou povinná