Pokud už máte LED pásky koupené a víte, kam je umístit, můžete začít se samotným zapojením. Žádné odborné vzdělání k tomu potřebovat nebudete, zapojení LED pásku je totiž velmi snadné. S trochou trpělivosti a pečlivosti budete mít vše hotovo během chvilky. Přesvědčte se sami!

Co si připravit?

Možná bude nejprve nutné pásky zkrátit, a to klasickými nůžkami nebo štípacími kleštěmi. Potom už si můžete připravit všechno, co budete potřebovat. 

Stejně jako u LED svítidel se neobejdete bez napájecího zdroje (vnitřního, venkovního nebo voděodolného) a vypínače či ovladače. Kromě toho nezapomeňte ani na konektory a spojky (kabely s konektory na obou stranách), které se používají také pro spojení a zapojení více LED pásků. Dále zajistí dvojnásobnou svítivost při zapojení LED pásků paralelně a také díky nim propojíte LED pásky v rozích místnosti.

Napájecí zdroj

Nejčastěji využívají LED pásky stejnosměrné napětí o výkonu 12 V. Potřebují tedy stejnosměrný napájecí zdroj, který napětí ze sítě (230 V) převede na 12 V. Výkon tohoto trafa musí být vyšší, než je příkon LED pásků, a to zhruba o 10 až 20 %. Jak ale celkový příkon zjistíte? Jeho hodnota se udává na 1 metr. Stačí tedy vynásobit dané číslo délkou pásků. Intenzita svitu LED diod závisí na protékajícím proudu, volte tedy výhradně napájecí zdroje se stabilizovaným výstupem.

Snadné zapojení LED pásku ve 3 krocích

Samotné zapojení LED pásku je velice jednoduché a to i z toho důvodu, že na jednotlivých částech je vždy vše jednoduše popsáno.

 

1) -> 2) Zapojení přívodu elektřiny. Není podstatné, zda používáte připojení do zásuvky nebo přímo na kabel ze zdi. Připojení je vždy možné dle Vaší aktuální potřeby nebo jednoduše pomocí Wago svorek, do kterých stačí kabely jen zacvaknout.

2) -> 3) Z druhé strany trafa se stejným způsobem připojí vypínač, přijímač signálu dálkového ovladače, pohybové čidlo nebo jakékoli jiné Vámi zvolené zařízení.

3) -> 4) Na vypínač nebo Vámi zvolené jiné zařízení se připojí LED pásek.

Při zapojování LED pásků je možné samozřejmě do schématu přidávat další zařízení, které Vaše osvětlení posunou na další úroveň. Možnosti jsou takřka nevyčerpatelné a použitím dotykových, pohybových nebo zvukových čidel a automatických stmívačů vytvoříte třeba pozvolné rozsvěcení, které se aktivuje pohybem, přítomností nebo tlesknutím. Za pomoci jednoduchých zařízení tak můžete realizovat jakékoli osvětlení, které si vymyslíte. 

Bíle svítící i barevné

Jednobarevné pásky snadno připojíte konektorem se dvěma vodiči, jen si dejte pozor na kladný a záporný pól. Zapojení RGB LED pásku, který mění barvy, nebude o moc složitější. Slouží k tomu čtyři kabely – pro každou barvu jeden. Při pájení potom k + připojíte červený vodič, k – černý nebo hnědý a u RGB se opět řídíte barvami. Jakmile jsou kabely k pásku připojené, jen je zastrčíte do spojky a přitáhnete šroubovákem. Nakonec do spojky ještě zastrčíte zdroj s požadovaným výkonem a můžete vyzkoušet, jestli všechno funguje, jak má.

Jak na pájení LED pásků?

  • Návod k pájení led pásků naleznete zde 
  • Podrobný návod pájení jednobarevného LED pásku naleznete zde

* Pole označená hvězdičkou jsou povinná